Hoe hou je journaling wel vol?

Over onze haat-liefde verhouding met journaling

Nadat ik vorige week een behoorlijke knauw kreeg, was ik mijn wonden een beetje aan het likken door te scrollen door mijn eigen Insta tijdlijn. Op zoek naar tekenen of ik eerder een soortgelijke ervaring had. Naast dat dat natuurlijk enorm afleidt, bleek het weinig inzicht te geven. Op social media staan vaak de aankondigingen, de pieken, de diepe dalen, maar het is erg lastig te zien wat er in iemand omgaat tijdens de dagelijkse beslommeringen. Ik vond daar dus geen antwoord op mezelf.

Maar wel in mijn rommelschrift, zoals ik mijn journal heb gedoopt. Er staan niet alleen afspraken in, lesvoorbereidingen, todo-lijstjes, maar ook kleine notes over hoe ik me voel. En ook mijn eigen journaling prompts.
Een mooie trip down memory lane – Het helpt reflecteren, en relativeren.
Ik ben zo blij dat ik krabbels heb om door te bladeren en zo terug te kijken, en blij dat ik een manier heb gevonden om een ​​schrijfgewoonte te creëren die voor mij werkt. Na best wat struggles, interne discussies en schuldgevoel bleek het eigenlijk heel simpel. Ik hoefde alleen het idee te lozen over wat journaling is, de eisen van een dagboek en wat het betekent om consistent te zijn. 
Want hoe vaak keek ik niet naar dat schriftje en dacht ik – ik hou dat journaling toch niet vol…

Ik moest mezelf eraan herinneren dat ik de regels maak. En ook mag breken.
Zo ook de omschrijving, ik vind ´journaling´ nou eenmaal gemakkelijker klinken dan ´in je dagboek schrijven´.

Mijn hoofd gaat dan al heel snel richting poëzieplaatjes, en dat is toch echt wel een generatie geleden…

Lief dagboek

Bij dagboek of journal denken we al snel aan het opschrijven van alles wat je op een dag hebt gedaan, maar journallen of journaling werkt anders dan ´lief dagboek´ ,

Heb jij een consistent schrijfritueel?

Denkend aan een dagboek, denken we al snel aan een proces waarbij we alle gebeurtenissen van de dag opschrijven: wat is er gebeurd, wie was er bij, waar ben ik geweest, wat gingen we doen, wat had ik aan… Het kan als veel aanvoelen, en elke dag iets bijhouden met dat detailniveau werkt snel ontmoedigend.

Er zijn veel manieren om een ​​dagboek bij te houden, naast het bijhouden van een dagelijks verslag van de gebeurtenissen in je leven. Hier zijn vijf ideeën voor andere soorten journaling waarmee het wel vol te houden is:

1. proces journaling

Je omschrijft voor de verwerking van iets dat een gevoel opriep, of wat je dwars zit. Zo gebruik je je journal of dagboek als een ruimte om het ongemak rond wat je ervaart te verwerken. Dit is vaak wat er gebeurt als je de Morning Pages schrijft.

2. één-zins journaling

Wat veel mensen intimideert aan journaling, is de hoeveelheid tekst. Het gevoel dat je minstens een lap tekst uit je pen moet laten komen om het te laten tellen.

Maar juist ook in 1 zin kun je prima je dag of ervaring samenvatten:
De dag begon heerlijk maar eindigde in een domper, ik voelde me enorm teleurgesteld door het uitvallen van de les.

En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn:
Vandaag was geweldig toen ik ontdekte dat de bakker om de hoek van die lekkere bolussen verkoopt.”

3.video journal

Nou, als Beyoncé het doet…video journallen. Je zet je camera aan en praat. 
Je kunt het ook privé vloggen noemen, of je start wel een YouTube kanaal en slingert je gedachten de wereld in… 

4. stemopname

Leid je eigen hoofd af? Dan kun je een voice recording maken. Op elke telefoon zit tegenwoordig een opname optie. Gewoon vertellen wat omhoog borrelt, wat je ervaart, ziet of je reageert je frustratie even af. Soms beter om dat niet direct in iemands gezicht te doen 😉

5. journal prompts

Af & toe gooi ik ze in de les naar je toe. Ook bij de online cursussen passen ze altijd heel fijn om te verdiepen in het thema. Als ik even zonder inspiratie zit, dan begin ik vaak met een prompt. Al klinkt inzichtsvraag dan wel weer beter. Deze open vragen geven je vaak een goed startpunt als je om een onderwerp, of beginnetje verlegen zit. Een inzichtsvraag van de Kracht van Kali is bijvoorbeeld: Wat betekent kracht voor mij? In de chakra yoga cursus was een van de vragen bij het keelchakra: Ben ik terughoudend als ik praat, of domineer ik vaak het gesprek?

Dagboektrauma

Journaling volhouden is lastig. Consistentie is listig. 

Maar wie zegt dat het met vaste regelmaat moet? 

Een keer per dag, per maand, of per week, dat is allemaal consistent. Het hoeft helemaal niet vaak te zijn, als jij je er maar aan houdt. En dat hoeft zeker niet met strikte regelmaat. Als je 5 minuten per dag kunt journaliseren, geweldig. Als je zes keer per jaar kunt journaliseren, geweldig. Maar stop niet met dagboeken omdat je het niet elke dag kunt doen.

Die verkramping leidt tot een dagboektrauma. En  juist met het schrijven leren we zoveel over onszelf, en aan onszelf. 

Het belangrijkste is dat je voor jezelf journalt. Herinner jezelf daaraan. Je schrijft voor jezelf, niemand hoeft het te beoordelen, je krijgt er geen rapportcijfer voor en je wordt er ook niet op aangekeken. 
Journalling gaat om wat jij ervaart, hoe jij je voelt. Zodat jij kunt reflecteren en bijhouden wie je bent, waar je heen gaat en wat je hebt gedaan. Het is jouw leven, jouw levensverhaal. 

 

💜 

(Inzichtsvragen ;))

  • Wat is een methode van journaling die voor jou heeft gewerkt?
  • Hoe houd jij journaling vol?
  • Wat zijn de dingen die je moet doen om consistenter te zijn (op je eigen manier) met je journaling?
Chat openen
1
Even appen?
Hai, het snelste contact is zo gemaakt. Kan ik je ergens mee helpen, of heb je een vraag?