Intenties, affirmaties, sankalpa´s….
Om er maar wat zweeftermen in te gooien.
Toch, hoe hoog je nekharen misschien wel gaan staan van deze woorden, feit is dat iedereen tegen zichzelf praat.
(Gelukkig meestal héééél zachtjes. Of word je wel vaker raar aangekeken?)
Wat je tegen jezelf zegt, is onwijs belangrijk. Want als je lang genoeg hetzelfde tegen jezelf zegt, dan ga je het geloven. Dan wordt het jouw waarheid. Je kunt onbewust tegen jezelf praten, dat is meestal dat irritante stemmetje in je hoofd. Meestal heeft deze niet-welkome huisgenoot een betwetende, negatieve klank. Niet de meest ondersteunende stem om in je team te hebben.
Daarom is het belangrijk om ook bewust tegen jezelf te praten. In je hoofd. Waar verder niemand het hoort. En wie weet, later als je groot bent, durf je het dan wel hardop te zeggen. Als je aan je positieve gedachten woorden geeft, en die woorden maken een positieve zin, dan ben je je eigen supporter.
Zo manifesteer (superhip woord is het toch) je je verlangen. Jouw ideale situatie, je top leven ??.
Waar jij het liefst naartoe gaat is geen doel, maar een situatie. En bij die situatie hoort een gevoel. Het is dat gevoel dat je nastreeft. En dat gevoel, dat ga jij jezelf aanpraten. ?? Bij de yoga nidra wordt dit je Sankalpa genoemd.
Maar wat is dan het verschil tussen een intentie, een affirmatie en een sankalpa?
Om het verschil tussen een affirmatie, een sankalpa en een intentie duidelijk te krijgen, is het wel zo handig om de betekenis te weten.
De definitie van een intentie is: een voornemen, een bedoeling. Dus je intentie is iets dat je voornemens bent om te doen. Praktisch en actiegericht dus. Je wil iets doen of ervaren, of iets juist niet meer doen.
Een affirmatie gaat nog een stapje verder. Waar een intentie kan gaan over iets wat je niet (meer) wilt, laat een affirmatie je wens op een positieve manier uiten.
De gedachte daarbij is dat je anders benadrukt wat je niet hebt, wat ontbreekt. Een affirmatie kun je zien als een positieve voorbeeldzin.
En door die zin vaak te herhalen, herprogrammeer je je hersenen om hierin te geloven. Door de herhaling, maak je het steeds meer werkelijkheid.
Dat werkt natuurlijk alleen maar als de woorden ook echt bij je passen.
Om te zorgen dat de positieve intentie ook echt van betekenis is voor jou, kun je een sankalpa zetten.
Een sankalpa is een positieve intentie, die wordt omschreven alsof het al je waarheid is.
Je diepste wens, jouw verlangen, dat verwoord je met je sankalpa. En dit verlangen komt vanuit jezelf.
Je sankalpa blijf je herhalen tot het ook écht zo is. … en dan maak je een nieuwe ?
Het verschil: jouw woorden
Het grote verschil tussen een sankalpa en een affirmatie, is dat je een sankalpa zelf maakt. Een affirmatie is dus een quote van iemand anders.
Wat prima werkt, als die zin omschrijft wat jij graag wil. Je hoeft het chakra niet opnieuw uit te vinden natuurlijk.
Of het nu je eigen woorden zijn, of dat je een voorbeeldzin gebruikt, de kracht zit hem in de herhaling. Positieve woorden, in de tegenwoordige tijd, die je zegt alsof het nu al zo is.
Vooral bij de yin yoga werken we veel met affirmaties. Deze zetten de toon voor het thema van de les, en geven je net wat extra gevoel bij het onderwerp van de sessie.
Bij de Yoga Nidra word je ook uitgenodigd om je sankalpa te gebruiken. Yoga Nidra is bij uitstek geschikt om in te zetten als je het anders wil.
Zelf je Sankalpa opstellen
Je intentie(s) kun je inzetten bij het tandenpoetsen, in de file, of in de sauna. Maar waarschijnlijk geef je je gedachten net wat meer aandacht tijdens een meditatie of Yoga Nidra sessie.
Als je een Sankalpa wil zetten, of een affirmatie wil gebruiken, dan komen er in de Yoga Nidra sessies en in de Yin yoga opnames aardig wat voorbij.
Maar hoe werkt dat dan met een sankalpa tijdens Yoga Nidra?
Je kunt online opnames gebruiken voor het inzetten van je sankalpa nadat je deze gezet hebt. Ook kun je juist geleide visualisaties gebruiken om je sankalpa te maken.
Voel wat er omhoog komt, bijvoorbeeld tijdens een van de maandelijkse live Yoga Nidra sessies. Via Instagram en ook in de nieuwsbrief worden de data van de live sessie aangekondigd.
Heel vaak laten we intenties ook langskomen bij de eindontspanning van de live online yoga. We beloven je niet raar aan te kijken als je toch wat hardop gaat denken 😉
Weten wat het verschil is tussen een (begeleide) meditatie en Yoga Nidra?
Daar heb ik eerder al eens een berichtje aan gewijd.
Heel kort door de bocht, meditatie doe je vaak zittend en bij yoga nidra is het fijn om te liggen.
Dus als voor jou de Savasana houding het hoogtepunt is van een yogales, dan is Yoga Nidra zeker jouw ding.
?