Dat de bedoeling is dat je ontspant, dat is waarschijnlijk wel duidelijk. Maar wat is nou precies het verschil tussen yoga nidra en meditatie ? 🤔En hoe zit het dan met yoga nidra, meditatie en mindfulness? 

Wat is het verschil tussen Yoga Nidra en meditatie?

Is Savasana voor jou ook het favoriete onderdeel van een yoga les? Dan is Yoga Nidra zeker jouw ding. Maar vergis je niet, Yoga Nidra gaat veel verder dan even stil liggen. Ontdek de speciale kwaliteiten van yoga nidra die verschillen van het beoefenen van meditatie en van mindfulness oefeningen. Voordat er een neverending discussie komt, laat het duidelijk zijn dat er vele vormen van meditatie zijn. En ook net zoveel interpretaties. Allemaal komt het erop neer om dat meditatie te maken heeft met aandacht en bewustwording. Heel kort door de bocht, meditatie doe je vaak zittend en bij yoga nidra is het fijn om te liggen. Bij meditatie focus je vaak op 1 punt. Dat kan iets zijn dat je ziet, maar ook je ademhaling. Meditatie kan begeleid zijn, maar vaak mediteer je zelf. Bij mindfullness probeer je heel erg in het hier en nu te blijven, en daar je aandacht dan ook helemaal op te vestigen. Bij Yoga Nidra wordt je de hele sessie door begeleid door een stem.

De yoga nidra reis

Bij Yoga Nidra word je begeleid op reis. 🛣️De stem die je begeleid is als het ware je tour operator, alleen kom je niet echt van je plek. Je gaat op reis met je fantasie, je voorstellingsvermogen en je gevoel. Eigenlijk is het een reis in jezelf, door de 5 kosha’s. Over deze 5 lagen hebben we het een andere keer als je dat interessant vindt, anders wordt dit echt een oeverloos verhaal.

De kosha’s komen uit de yoga traditie. Spreekt het idee van die lagen je helemaal niet aan, dan is dat prima. Sterker nog, omdat je dus begeleid wordt door de stem, is simpelweg luisteren genoeg. Wel is het belangrijk om te luisteren zonder (ver)oordelen. 🙏🏽Zo stel je jezelf open voor wat er gebeurt, maar ook voorkom je dat je vooral met je gedachten aan het stoeien bent en zo mist wat je verteld wordt.
Missen van stukjes van wat er verteld wordt gebeurt de meeste mensen trouwens. 😴Ook niet erg, want je onderbewustzijn pikt het meeste op van wat er gebeurt.

Helder en hersteld

Omdat je zelf niets hoeft te doen behalve luisteren, werkt Yoga Nidra dus heel erg ontspannend. Je lichaam valt langzaam in slaap 😴, terwijl je mind wakker en ontvankelijk is. Daardoor geef je jezelf de ruimte om gedachtenpatronen, emoties, sensaties en beelden te laten ontstaan en doorgaan 💪🏽. Dit werkt voor heel veel mensen niet alleen herstellend, maar ook inspirerend! Terwijl je even helemaal tot rust komt, worden er knopen doorgehakt en komen er zelfs soms toffe ideeën omhoog.✨

Thuis Yoga Nidra Online

Korte Nidra sessies komen regelmatig voor aan het einde van de yoga lessen.
Ik vind het heerlijk om je wat dieper te zien ontspannen in Savasana. Een fijne, diepe, lange Yoga Nidra sessie is er maandelijks, op dit moment op elke eerste vrijdag van de maand. Wil je eens ervaren of jij er ook beter van slaapt?
De eerstvolgende Yoga Nidra sessie staat vast in het lesrooster, daar kun je je nu alvast voor inschrijven. Of doe een eerdere live sessie, want die opnames vind je in de videotheek.

💜

Chat openen
1
Even appen?
Hai, het snelste contact is zo gemaakt. Kan ik je ergens mee helpen, of heb je een vraag?